Uppteckning nummer NM-SHA01637

Titel: I Kälsjön i Hassela i Hälsingland…….

Meddelare: Pål Gradin  År: 1910

Socken/stad: Stöde

I Kälsjön i Hassela i Hälsingland hade sju finnar slagit sig ned och börjat med svedjebruk. De var de första i den byn. Skogen var kronalämänning, men befolkningen däromkring missunnade finnarna att bo där. De smög sig en natt till nybygget. Satte en stör på dörren och tände eld på huset. Där var två bröder inne. De bröt sig ut och sprang till skogs, men i förbifarten slog den ene finnen ihjäl en av svenskarna. Härför blev han dömd till döden. Då gick den andre brodern till fots hela vägen till Stockholm och talade med kungen. Då han hörde huru allt gått till sade han: "Gå hem, bygg och bo och försörg dig redeliga! Din bror skall leva." Så vände han äter till sitt nybygge med kungabrev på fickan, och sedan vågade ingen föra dem.

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Sägner I.